SELO U ŠVICARSKOJ PLAĆA 25 HILJADA FRANAKA SVIMA KOJI SE DOSELE. USLOVI SU VIŠE NEGO JEDNOSTAVNI

U jednom malom švicarskom selu, Albinenu, blizu Leukerbada, u kantonu Valais uskoro glasaju za novu politiku. Ta bi politika ljudima ponudila novu novčanu naknadu, onima koji su spremni doseliti se u to mjesto.

Ovo selo 240 stanovnika jer su se brojni mještani proteklih godina odselili u gradove, a zbog manjka djece zatvorena je i područna škola. S tim u vezi, da bi spriječili nestanak sela, došli su na ideju podjele novčanih poticaja za one koji odluče doći. Porodice ili pojedinci koji bi se odlučili doseliti u ovo selo ili kupiti kuću u Albinenu dobili bi 25 hiljada franaka po odrasloj osobi i 10 hiljada po djetetu.

Postoje i određeni uslovi, a oni su ti da osobe ne smiju biti starije od 45 godina i moraju se pristati doseliti na najmanje deset godina. Ukoliko bi neko napustio mjesto prije nego istekne zadani rok, morali bi vratiti sav novac. Svjesni su da odziv možda i neće biti veliki, tako da u Albinenu planiraju u poseban fond za ovu namjenu te bi iz lokalnog proračuna za početak izdvojili 100.000 franaka, a također bi se obvezali da svake godine iznos povećaju za dodatnih 100.000. Sadašnji stanovnici su svjesni kako je riječ o dugoročno isplativom ulaganju.

Image result for Albinen switzerland

Komentariši